Zajadasz stres?

W dzisiejszych czasach stres jest nieodłącznym elementem życia. Człowiek reaguje na sytuacje stresowe w różny sposób. Niektórzy mają ściśnięty żołądek i nie potrafią nic przełknąć, u innych pojawiają się zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a część zestresowanych w poszukiwaniu ulgi pochłania słodycze.

Pozytywne skojarzenia dotyczące jedzenia budowane są w człowieku od dzieciństwa. Płaczące niemowlę uspokaja się po wtuleniu w matkę i otrzymaniu pokarmu. Starsze dzieci są motywowane i nagradzane za pomocą łakoci. Nawet dorośli serwują sobie przyjemność w formie słodyczy w ramach pocieszenia czy poprawy nastroju. Zatem sięganie po jedzenie w sytuacjach stresowych jest odruchowe i podświadome.

Ludzkie ciało odpowiada na sytuację stresową mechanizmem walki lub ucieczki, przebiegającą z udziałem hormonów takich jak kortyzol i adrenalina. Ich nasilonej produkcji towarzyszy zmniejszenie poziomu hormonów szczęścia: serotoniny i endorfin. Produkty bogate w tłuszcze i cukry np. czekolada działają uspokajająco i przeciwdepresyjnie na skutek podwyższenia poziomu serotoniny i endorfin. Stąd w niekomfortowych warunkach wzrasta apetyt na „poprawiacze nastroju”.

Authors

Related posts

Top