Choroby a jedzenie

Dieta w ALS

Naukowcy z Uniwersytetu Pasteura w Strasbourgu, przeprowadzili badania na zmienionych genetycznie myszach, będących dobrym modelem do badań nad stwardnieniem zanikowym bocznym (ALS). Naukowcy zaobserwowali, że w początkowym stadium rozwoju schorzenia - zanim jeszcze pojawiły się jego objawy - u myszy wystąpiły zmiany w przebiegu procesów

Naukowcy z Uniwersytetu Pasteura w Strasbourgu, przeprowadzili badania na zmienionych genetycznie myszach, będących dobrym modelem do badań nad stwardnieniem zanikowym bocznym (ALS). Naukowcy zaobserwowali, że w początkowym stadium rozwoju schorzenia – zanim jeszcze pojawiły się jego objawy – u myszy wystąpiły zmiany w przebiegu procesów metabolicznych.

Zmiany ty polegały m.in. na zmniejszonym odkładaniu tkanki tłuszczowej oraz zwiększonym wydatkowaniu energii przez mięśnie szkieletowe.

Aby zrównoważyć te zmiany, badacze zmienili myszom dietę na wysokokaloryczną. Okazało się, że dzięki temu średnia długość życia chorych myszy wzrosła o 20 procent w porównaniu z chorymi myszami, pozostającymi na zwykłej diecie.

A to już wiesz?  Rady na Świąteczne kilogramy

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy