Przepisy

Jabłecznik z kokosem i kakao – 2006 rok

Skład:kostka Kasi albo masła2 szklanki cukru5 żółtek2 szklanki mąki tortowej3/4 szklanki kwaśnego mleka (albo śmietany)2 łyżki kakao1 łyżeczka sodyok. kilograma jabłek5 białekok. 20 dag wiórków

Skład:
kostka Kasi albo masła
2 szklanki cukru
5 żółtek
2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki kwaśnego mleka (albo śmietany)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
ok. kilograma jabłek
5 białek
ok. 20 dag wiórków kokosowych

Przepis na dużą blachę. Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć na patelni do duszenia, posypać 3 łyżkami cukru wlać troche wody na dno i dusić az zrobią się miękkie, ale się nie rozpadną.
Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami, dodawać stopniowo mąkę z sodą i kakaem oraz śmietanę. Ciasto wylać na dużą prostokątna blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Podpiec je przez 15 minut i ostrożnie wyłożyć miękkie cząstki jabłek. Na jabłkach rozsmarować pianę z białek ubitą na sztywno z resztą cukru i wymieszaną z wiórkami. Ciasto piec jeszcze około 30-35 minut w temp. 190 stopni.
Gotowe można oblać czekoladą, ale ja tego nie robię, i tak jest pyszne z upieczoną na złoto pianką z wiórkami kokosowymi.

A to już wiesz?  Sycący Krem z batatów i pieczonej papryki z pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy