Dieta

Margaryna Naturima

Na początku kwietnia 2006 r. w sprzedaży pojawiła się Naturima – pierwsza w Polsce margaryna zawierająca olej z nasion wiesiołka dziwnego (Oenothera paradoxa), który jest unikalnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu gamma-linolenowego (GLA). GLA mający dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka poprzez regulowanie gospodarki lipidowej pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Na początku kwietnia 2006 r. w sprzedaży pojawiła się Naturima – pierwsza w Polsce margaryna zawierająca olej z nasion wiesiołka dziwnego (Oenothera paradoxa), który jest unikalnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu gamma-linolenowego (GLA). GLA mający dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka poprzez regulowanie gospodarki lipidowej pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Ze względu na wysoką wartość odżywczą i wyjątkowy smak, Naturima jest polecana
w codziennej zdrowej diecie.

„Śledząc prasę naukową, jak również tę popularną zauważyliśmy w ostatnich latach kształtowanie się pozytywnych opinii na temat roli tłuszczów – szczególnie tłuszczów roślinnych w diecie człowieka” – powiedział Rafał Golec, Kierownik Produktu w Dziale Marketingu ZPT i dodał: „Tłuszcze przestają być postrzegane jako czynnik negatywny w diecie człowieka. Zaleca się, aby tłuszcze zwierzęce zastępować tłuszczami roślinnymi – olejami i margarynami miękkimi do smarowania pieczywa”.

Specjalnie dobraną kompozycję Naturimy stworzono z myślą o wszystkich, którzy dbając o zdrowie i właściwe odżywianie chcą zachować w swoim codziennym jadłospisie kanapki, posmarowane smaczną margaryną.

Jak zapewnia prof. dr hab. inż. Andrzej Stołyhwo, Kierownik Zakładu Analizy i Oceny Jakości Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie „Skład margaryny Naturima stworzyliśmy wspólnie z zespołem inżynierów z Zakładów Przemysłu Tłuszczowego. Celem naszej pracy było udostępnienie konsumentom produktu prozdrowotnego, wspomagającego metabolizm lipidów w organizmie ludzkim (…), dlatego też możemy zapewnić Panie i Panów, że od nich się…nie tyje!”.

Naturima zawiera optymalne dla zdrowia ilości i właściwe proporcje (2,9:1) kwasów tłuszczowych OMEGA 6 i OMEGA 3. Poprzez regulację gospodarki lipidowej pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i poziomu cholesterolu we krwi. Zawiera również rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D3 i E i może być spożywana przez osoby z nietolerancją białka i laktozy. Szczególnie istotne i lecznicze znaczenie ma obecny w składzie Naturimy kwas gamma-linolenowy, który występuje w oleju z nasion wiesiołka.

A to już wiesz?  Sałatka z brokułów

W zdrowym organizmie GLA wytwarzany jest w wyniku działania enzymu desaturaza Delta 6. Jednakże na skutek stresów, palenia papierosów, spożywania nadmiernej ilości alkoholu, zażywania leków aktywność Delta 6 ulega znacznemu zmniejszeniu lub w ogóle zredukowaniu. Niedobór potrzebnego w organizmie kwasu gamma-linolenowego, objawiający się różnymi schorzeniami, powinno złagodzić podanie „gotowego” GLA z wiesiołka dziwnego zawartego w Naturimie.

„Margaryna Naturima zalecana jest w żywieniu człowieka, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Może być stosowna w przygotowaniu różnorodnych diet leczniczych, szczególnie diet o obniżonej zawartości energii, w żywieniu osób chorych na cukrzycę, chorobach alergicznych, stanach zapalnych i żywieniu ludzi w starszym wieku.” – dodaje prof. dr hab. inż. Roman Maksymilian Cichon, kierownik Katedry Żywienia i Dietetyki Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.

Margaryna Naturima to całkowicie nowy, prozdrowotny produkt poszerzający, bogate już portfolio Zakładów Przemysłu Tłuszczowego w Warszawie S.A. Firma jest producentem margaryny Smakowita – najchętniej kupowanego wyrobu przez konsumentów spośród wszystkich margaryn i miksów na rynku. W swojej ofercie posiada kilkadziesiąt asortymentów, a wśród nich oleje (Bartek, Oliwier, Oskar) i margaryny (produkowane od ponad 30 lat Masło Roślinne MR, Maryna, Vita, Nova). Przy współpracy ze specjalistami z dziedziny żywienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie na rodzimy rynek trafił produkt należący do najbardziej dynamicznie rozwijającej się na świecie grupy tzw. żywności funkcjonalnej.

Informacja o produkcie:

Producent: Zakłady Przemysłu Tłuszczowego w Warszawie S.A.
Marka: Naturima
Cena: ok. 8 zł
Pojemność: 400 g
Kreacja: Banah Group
Public relations: Edelman Polska

Informacje o firmie:

Zakłady Przemysłu Tłuszczowego w Warszawie S.A. to firma o długoletniej tradycji i ugruntowanej pozycji na rynku tłuszczów roślinnych, zatrudniająca 781 osób (2005 r). Swój rodowód wywodzi od niewielkiej tłoczni nasion oleistych, która powstała w roku 1940, ale za oficjalną datę powstania przedsiębiorstwa uważa się 14 lipca 1951 roku.

A to już wiesz?  Wegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami

Dzięki rozbudowie potencjału produkcyjnego oraz aktywnej polityce marketingowej i handlowej przedsiębiorstwo zmieniło się z lokalnego dostawcy produktów tłuszczowych w producenta obejmującego swym zasięgiem rynki zbytu na terenie całej Polski. Zakłady Przemysłu Tłuszczowego w Warszawie S.A. zajmują obecnie drugą pozycję wśród producentów margaryn konsumpcyjnych, oraz trzecią pozycję na rynku olejów konfekcjonowanych.

Firma posiada najszerszą ofertę na rynku tłuszczów roślinnych. Produkty markowe firmy, takie jak margaryny: Smakowita, Vita, Nova, Maryna, Masło Roślinne MR oraz oleje roślinne Bartek, Oliwier, Popularny stały się wyrobami znanymi i cenionymi przez konsumentów w całym kraju.

Kilka ciekawostek o wiesiołku:

Wiesiołek – Oenothera należy do grupy roślin zielnych z rodziny Onagraceae. Kwitnienie rozpoczyna w czerwcu, a jego kwiatostany utrzymują się do połowy września. W trakcie słonecznego dnia wydają się one być zwiędnięte, ale już wieczorem otwierają się w piękne, lekko opalizujące, żółte kwiaty wyraźnie odróżniające się od ciemnego tła. Stąd angielska nazwa wiesiołka Evening Primrose (Wieczorna prymulka). Owocami wiesiołka są torebki, obfitujące w liczne, małe, brązowe nasiona, które zawierają około 24% oleju.

Szczególne podziękowania dla prof. dr hab. inż. Andrzeja Stołyhwo oraz prof. dr hab. inż. Romana Maksymiliana Cichona za przygotowanie obszernych opracowań, których fragmenty wykorzystano w materiałach prasowych.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy