Przepisy

Sernik brzoskwiniowy na zimno

Masa serowa:3 serki homogenizowane waniliowe (3 x15 dag), galaretka cytrynowa, Masa śmietankowa:1/2 litra śmietany 30%, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki cukru pudruPonadto: galaretka pomarańczowa, brzoskwinie w puszcze, biszkopty (ok. 8
<%image(20051105-cukrzyca-cukier.jpg|66|56|Sernik brzoskwiniowy na zimno)%>

Masa serowa:
3 serki homogenizowane waniliowe (3 x15 dag), galaretka cytrynowa,
Masa śmietankowa:
1/2 litra śmietany 30%, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru
Ponadto: galaretka pomarańczowa, brzoskwinie w puszcze, biszkopty (ok. 8 dag)

Na dnie średniej wielkości tortownicy (o średnicy ok. 22 cm) rozłożyć biszkopty.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń w puszcze pokroić w kostkę, dodać do masy serowej i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na biszkopty. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.

W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać żelatynę. Wymieszać i powstałą masę wylać na masę serową. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.

Na masie śmietankowej rozłożyć pokrojone w plastry pozostałe brzoskwinie.

W 2 szklankach gorącego soku z brzoskwiń (jeżeli będzie go mniej, to należy uzupełnić wodą) rozpuścić galaretkę pomarańczową. Ostudzić i tężejącą galaretką zalać brzoskwinie. Schłodzić w lodówce.

A to już wiesz?  Niezdrowy cholesterol

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy